Продукти (Количествата са приблизителни)
За блата:
орехи – 200 г, накиснати за 4 часа и отцедени
фурми – около 15 бр. от меките ирански, накиснати в топла вода за малко, обезкостени и по възможност обелени
кокосово масло разтопено – 2-3 с.л.
кокосови стърготини, овесени трици
може и брашно от рожков 1-2 с.л.
ванилия (по желание)
ако не е достатъчно сладко, се добавя малко стевия
За крема:
кестеново пюре 1 бурканче (250-300 г)
кокосов крем 1 бурканче/пакетче – 200 г
агаве на вкус – кестеновият крем е подсладен, така че няма нужда от много
агар-агар – около 3-4 ч.л.
вода – 150 мл
чиа – 1-2 с.л.
банан
смлени орехи за поръсване или друга украса
Приготовление:
Орехите се смилат в блендер, след това и фурмите. Прибавя се маслото, ванилията, брашното от рожков, малко овесени трици и кокосови стърготини и се омесва тесто, което не трябва да е твърде лепкаво. Ако е така, се добавят още кокос или трици. Сместа се разстила в намазана с кокосово масло и поръсена с кокосови стърготини форма (26 см кръгла в случая). Прибира се в хладилника, за да стегне малко.
През това време се прави крема. Кокосовият крем се натрошава в купа. Водата се слага да заври. Агар-агарът се разтваря в малко студена вода и се добавя бавно, с разбъркване към врящата вода. Така ври около половин минута и след това се изсипва в купата с кокосовия крем. Бърка се с дървена лъжица, докато кремът се разтопи, най-добре да се пасира. Бананът може също да се пасира и да се добави в сместа или да се нареже на кръгчета и да се нареди върху блата. В крема се добавят чията и агавето. Изсипва се върху блата и отгоре се поръсват смлените орехи.
Тортата стяга за няколко часа в хладилник.