Торта с ягоди и лайм

на

Продукти

За блата:

100 г. бадеми, накиснати 8 часа и отцедени, после обелени

100 г. (или малко повече) орехи, също накиснати поне 4 часа

50 г. кокосови стърготини

14 меки фурми, накиснати за 20 мин. в топла вода, обелени и без костилка

1 с.л. слънчогледов тахан

2-3 с.л. разтопено кокосово масло

малка щипка сол

За крема:

200 г. кашу, накиснато 4 часа и отцедено

200 г. кокосов крем, разтопен на водна баня

1/2 ч.ч. кокосово масло и 1/4 ч.ч. какаово масло, също разтопени на водна баня

малко оризово мляко (към 100 мл)

2 капки лимоново етерично масло (такова, подходящо да се приема вътрешно)

ванилия

8 капки течна стевия

около 8 с.л. суров сироп от агаве

кората и сока на един лайм – за зеления слой, както и 1/4 до 1/2 ч.л. спирулина за цвят

шепа ягоди за розовия слой (ако са големи, се нарязват на половинки)

За украса:

ягоди, малини, годжи бери, кокосови стърготини, матча, настъргана кора от лайм…

Приготвяне:

Орехите и бадемите се смилат в блендер. Добавят се останалите продукти и всичко пак се смила заедно. Дъното на незалепваща форма от 26 см се намазва с разтопено кокосово масло и се поръсва с кокосови стърготини. Сместа се сипва във формата и почва да се притиска към дъното, докато се изравни. Слага се в хладилника.

След това кашуто се смила също в блендер. Добавят се останалите изброени продукти (до агавето) и пак се пуска, докато стане еднородна смес. Половината се изсипва в купа. Към останалата половина се добавят кората и сока от лайм и спирулината. Пуска се за малко уреда, за да се смесят. Опитва се и при нужда се добавя още сироп от агаве. Изсипва се върху блата и отново се слага в хладилника.

За ягодовия слой останалата половина от крема се смесва с ягодите в блендера. Пак се опитва на сладост. Изсипва се върху предния слой. Тортата се оставя в хладилника. След час-два (зависи колко изстудява хладилника ви) се изважда и украсява. После се оставя да стяга пак в хладилника няколко часа, най-добре една нощ.

IMG_20200619_194413

Вашият коментар