Продукти
За блата:
100 г. бадеми, накиснати 8 часа и отцедени, после обелени
100 г. (или малко повече) орехи, също накиснати поне 4 часа
50 г. кокосови стърготини
14 меки фурми, накиснати за 20 мин. в топла вода, обелени и без костилка
1 с.л. слънчогледов тахан
2-3 с.л. разтопено кокосово масло
малка щипка сол
За крема:
200 г. кашу, накиснато 4 часа и отцедено
200 г. кокосов крем, разтопен на водна баня
1/2 ч.ч. кокосово масло и 1/4 ч.ч. какаово масло, също разтопени на водна баня
малко оризово мляко (към 100 мл)
2 капки лимоново етерично масло (такова, подходящо да се приема вътрешно)
ванилия
8 капки течна стевия
около 8 с.л. суров сироп от агаве
кората и сока на един лайм – за зеления слой, както и 1/4 до 1/2 ч.л. спирулина за цвят
шепа ягоди за розовия слой (ако са големи, се нарязват на половинки)
За украса:
ягоди, малини, годжи бери, кокосови стърготини, матча, настъргана кора от лайм…
Приготвяне:
Орехите и бадемите се смилат в блендер. Добавят се останалите продукти и всичко пак се смила заедно. Дъното на незалепваща форма от 26 см се намазва с разтопено кокосово масло и се поръсва с кокосови стърготини. Сместа се сипва във формата и почва да се притиска към дъното, докато се изравни. Слага се в хладилника.
След това кашуто се смила също в блендер. Добавят се останалите изброени продукти (до агавето) и пак се пуска, докато стане еднородна смес. Половината се изсипва в купа. Към останалата половина се добавят кората и сока от лайм и спирулината. Пуска се за малко уреда, за да се смесят. Опитва се и при нужда се добавя още сироп от агаве. Изсипва се върху блата и отново се слага в хладилника.
За ягодовия слой останалата половина от крема се смесва с ягодите в блендера. Пак се опитва на сладост. Изсипва се върху предния слой. Тортата се оставя в хладилника. След час-два (зависи колко изстудява хладилника ви) се изважда и украсява. После се оставя да стяга пак в хладилника няколко часа, най-добре една нощ.