Безглутенови палачинки

на

Продукти:

250 г. микс брашно от ориз, брашно от картофи, нишесте от тапиока и ксантанова гума (има такова готово, иначе може да се направи домашно, като оризовото брашно трябва да е най-голямо количество, ксантановата гума е около 1/2 ч.л.)

няколко с.л. брашно от елда до постигане на желаната гъстота

1 с.л. ленено брашно

1 л. овесено мляко

1 ванилия

щипка канела

кокосово масло

Приготовление:

Брашното микс се смесва с млякото и се разбива добре, така че да няма бучки. Прибавят се ванилията, канелата и лененото брашно и пак се разбърква. След това се добавя брашно от елда, ако има нужда, за да се постигне гъстота малко по-голяма от обикновената за палачинки.

Специален тиган за палачинки се нагрява на среден огън и се намазнява (например със силиконова четка) малко с кокосово масло. Изсипва се черпак от сместа и се пече, докато палачинката отдолу леко се зачерви. После се обръща да се изпече и от другата страна. Много лесно става със силиконова шпатула. После готовата палачинка се слага в йенска тенджера или друг съд, намазва се леко с кокосово масло и съдът се похлупва, за да остане тя по-мека и топла. Така се пекат всички палачинки (от тази доза стават около 12-15), като преди всяка се намаслява тигана.

Сервират се със сладко, мед, сирене… според вкуса.

Вашият коментар